Tempofrustratie

Ik ben sinds begin van deze maand weer aan het werk, voor een beperkt aantal uren per week. Het is fijn om één dagdeel weer onder collega’s te zijn en gedurende drie dagdelen weer inhoudelijk en ‘nuttig’ bezig te zijn.

Ik heb een aardig klusje gekregen: het nadenken over de opzet en uitvoering van een nieuw onderzoeksproject. Normaal gesproken is dat een kolfje naar mijn hand. Want om mezelf maar een keer een paar veren in de reet te steken, ik ben conceptueel, methodologisch en analytisch sterk en weet een en ander altijd vrij gemakkelijk op te schrijven. Het nadenken over nieuw onderzoek en het schrijven van onderzoeksvoorstellen gaat me dan ook makkelijk af.

Maar deze keer wil het niet goed lukken. Het wil gewoon niet. Al wekenlang probeer ik zoals vanouds gestructureerd en geconcentreerd na te denken, maar het is alsof mijn brein besluit om op cruciale momenten een dutje te doen. Mijn tempo ligt laag, en dat frustreert. Naar de oorzaak daarvan is het gissen. Is het mijn ziekte, die met een schijnbaar onverzadigbare gulzigheid mijn energie opslurpt? Komt het door die lange tijd van afwezigheid, en zijn het gewoon opstartproblemen? Moet ik mezelf gewoon een schop onder mijn kont geven? Al zijn de veren daar inmiddels wat gehavend.

En toch, als ik ’s ochtends de krant opensla, lukt het me moeiteloos om me te concentreren. Ik lees, analyseer, begrijp. Sudoku’s? Binnen een paar minuten opgelost. De grote legpuzzels waarmee ik de afgelopen maanden mijn tijd heb verkwanseld? Stuk voor stuk snel volbracht. In diezelfde periode heb ik ook vele boeken moeiteloos gelezen. Mijn brein werkt dus nog wel, maar niet als ik het echt nodig heb. Dan hapert het, als een motor die op het verkeerde moment afslaat.

Misschien moet ik gewoon accepteren dat het even is zoals het is. Het is tenslotte een tijdelijk defect. Zelfcompassie is hier geboden. Maar toch knaagt het. Ik wil mijn werk immers zo goed en efficiënt mogelijk doen. En weer op mijn gebruikelijke niveau presteren.

Komt wel weer.

8 reacties

  1. Petra Uittenbogaard schreef:

    Laat de frustratie links liggen. Zonde van de energie. Dat tempo komt wel weer. Net zoals je vorige week zelf zei, toen we op de vermaledijde lucht van Hockney puzzelden: “het is een oefening in geduld.”

  2. Gerdi schreef:

    Dat denk ik ook, al snap ik je wel. The only way is UP!

  3. wim derksen schreef:

    Misschien zijn er inmiddels belangrijkere dingen in het leven dan een onderzoeksvoorstel? Ik suggereer maar wat. Fijn dat het steeds beter gaat!

  4. Monique schreef:

    Is sowieso niet zo vreemd Frank dat het werk nu niet zo soepel gaat als voorheen.
    Wees mild naar jezelf: misschien duurt het nu allemaal wat langer, maar het eindresultaat zal vast als vanouds zijn.

  5. David Evers schreef:

    Ik ben blij te horen dat het de goede kant op gaat. Ik begrijp je frustratie wel. Misschien een tip: niet aan een onderzoeksvoorstel werken, maar probeer iets te doen wat al in uitvoering is. Dan kan je je draai wellicht beter vinden. Als je sudoko / puzzels goed kan doen, dan zou onderzoek doen ook moeten lukken – gewoon met iets tastbaars beginnen dus. Onderzoeksvoorstellen zijn eigenlijk lastiger dan het onderzoek zelf is mijn ervaring.

  6. Rianne Zandee schreef:

    Balen Frank, maar ik begrijp ook dat het inmiddels beter gaat workwise, dus dat is fijn voor je. Houd de moed er in

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *