Het derde oog
Ik schreef het al eerder: de kunst van het dalen beheers ik niet. Te angstig, te onhandig. Aan het eerste is niet veel te doen, aan het tweede wel, al valt dat niet mee, met het ouder worden. (Overigens kan de vraag worden gesteld wat de relatie is tussen die angst en die onhandigheid. Geheel onafhankelijk van elkaar zijn ze in elk geval niet. Want is fysiek niet altijd psychisch, en andersom? Maar dit terzijde.)
Aan het eind van zijn prachtige boek De kunst van het dalen geeft journalist-schrijver Martin Bons 25 tips om beter te dalen. Sommige tips zijn nuttig (rem vóór de bocht), sommige raar (monteer de voorrem rechts als je rechtshandig bent), sommige onpraktisch (haal voor de afdaling een doekje met azijn langs je velgen en banden), sommige onmogelijk (begin uitgerust aan de afdaling).
De belangrijkste tip ontbreekt echter in zijn lijst. Die luidt: kijk naar waar je heen wil, niet naar waar je niet naar toe wil. Je fiets volgt namelijk je ogen. Kijk ‘door een bocht heen’ naar het punt waar je naartoe gaat. Dat kijken waar je naartoe wil doe je niet alleen met de twee ogen in je hoofd, maar ook met wat sommige wielrenners het ‘derde oog’ noemen: je navel. Dit las ik laatst in een kort artikel in het tijdschrift Bicycling over het verbeteren van je bochtentechniek.
De essentiële truc is om je navel, en daarmee je bekken en je heupen te richten naar het punt waar je heen gaat. De rest van je lichaam, en je fiets, gaat dan mee. Je stuurt dus niet alleen met je armen, maar met je hele bovenlichaam.
Voor vele fietsers en wielrenners is dit misschien een automatisme, maar voor mij was dit een eye-opener (niet alleen figuurlijk gesproken). En het mooie is: het lijkt te werken, ook bij een onhandige, stijve, oude fietser als ik. Lijkt, want ik heb het alleen nog maar uit kunnen proberen in een weekend Sauerland en tijdens mijn ritjes in de vakantie (waaronder de lange afdaling van de Col du Grand St. Bernard). Zekerder en sneller door de bochten.
Komende maand ga ik (als het allemaal mag) een week in de Zwitserse Alpen fietsen. Dan volgt de ware test. Fysiek en mentaal.