Via Francigena
Die Via Francigena die wij deze zomer gaan fietsen, wat is dat eigenlijk?
De Via Francigena (spreek uit: frantsjiezjena) is een van de oudste pelgrimsroutes van Europa en loopt van Canterbury naar Rome. De ‘weg van de Franken’ werd al in het jaar 900 beschreven en was eeuwenlang een van de belangrijkste verbindingen van Frankrijk, via Zwitserland naar Italië.
Het behoeft geen betoog dat de Via Francigena van oorsprong een wandelroute is. Maar inmiddels bestaat er ook een variant voor fietsers. En wij gaan daar een deel van fietsen: van Aosta naar Siena. In een twaalftal etappes leggen we zo’n 750 kilometer af. Dat betekent etappes van 50 à 60 kilometer. Dat lijkt weinig en prima te doen, maar vier omstandigheden zullen het wat lastiger maken dan het op het eerste gezicht lijkt. Ten eerste bestaat de route voor ongeveer een derde uit onverharde wegen. Ten tweede kan het in de zomer in Italië erg warm zijn. En ten derde fietsen we met wat bagage. Ten vierde hebben we geen rustdagen gepland. We stappen elke dag op de fiets.
De eerste omstandigheid vereist een paar goede fietsen. Gaby en ik gaan op onze nieuwe gravelbikes, en voor Sil heb ik een lichte tweedehands mountainbike op de kop getikt. De tweede omstandigheid vereist elke dag een bijtijds vertrek. Drie tot vier uur fietsen en vervolgens de schaduw en de rust opzoeken. Of een terras voor een koude cola en een hete pizza. De derde omstandigheid vereist een paar goede fietstassen (daarover een andere keer meer) en een slimme keuze van kleren en andere spullen die we meenemen (ook daarover een andere keer meer). De vierde omstandigheid vereist een goede conditie. Daar wordt aan gewerkt.
Het Italiaanse deel van de route begint officieel bovenop de Sint Bernardpas en voert via Aosta (onze startplaats), Pavia, Massa en Lucca naar Siena. En verder via Viterbo naar Rome. Op weg naar Massa (aan de kust) zullen vanuit het binnenland de Apennijnen moeten worden bedwongen.
De route is onderverdeeld in etappes. Op de officiële, informatieve en fraaie website van de Via Francigena is te zien dat er 23 Italiaanse etappes worden onderscheiden. Wij hebben ervoor gekozen sommige etappes te combineren, bijvoorbeeld door drie etappes aan elkaar te plakken en vervolgens in tweeën te knippen. De eerste officiële etappe, van de Sint Bernardpas naar Aosta is natuurlijk een rare. Het is een ruim 40 kilometer lange afdaling, die ik vorig jaar al heb gefietst. Een uur lang gratis kilometers. (Omhoog vanuit Aosta was een ander verhaal…) Wij starten zoals gezegd in Aosta.
Of de route goed is bewegwijzerd, is natuurlijk de vraag. We zijn wel in Italië natuurlijk. Gelukkig kun je vanaf de website alle routes als gpx-file downloaden en op je fietscomputer zetten. Dan moet het raar lopen, willen we de weg kwijtraken.
De website van de Via Francigena heeft ook een zeer informatief zusje: een app die je op je telefoon kunt laden, met naast informatie over de route (inclusief kaarten) ook allerlei suggesties voor overnachtingsplekken, plekken om te eten en andere toeristische tips. Handig!
Er bestaat ook een gids, met beschrijvingen en kaarten, maar daar is voorlopig alleen een Italiaanse versie van. Gelukkig leest en spreekt Gaby Italiaans. Maar of we de gids meenemen is de vraag, hij is namelijk relatief zwaar.
Hoe dan ook: ik heb er nu al zin an.