Het raadsel van de verdwenen kilometers
Vorig jaar kocht ik een Wahoo Elemnt Roam fietscomputer. Dit deed ik vooral vanwege de turn-by-turn-navigatiemogelijkheden. Voorlopig stelt die me daarin niet teleur. Toch stelt het apparaat me voor een raadsel. Dat zit zo.
Ik schafte bij het apparaat een snelheidssensor aan. Die sensor breng je aan op de naaf van je voor- of achterwiel en registreert vervolgens de omwentelingen van dat wiel, en zet die via een van te voren in de Wahoo-app aan te geven wielomtrek om in snelheid en afstand. De snelheid meten via gps kan ook, maar dat is niet altijd even betrouwbaar in bosrijke omgevingen of in tunnels (bijvoorbeeld in de bergen). Vandaar dus die sensor.
Die kent evenwel een afwijking en die constateer ik tijdens het fietsen doordat ik de gegevens kan vergelijken met die van mijn oude fietscomputer die ik nog steeds op mijn fiets heb zitten. Ondanks het feit dat ik in beide fietscomputers dezelfde wielomtrek heb ingevoerd, levert mijn Wahoo een grotere gereden afstand en daarmee hogere gemiddelde snelheid dan mijn oude Polar. En als ik het ritje naar Strava upload, geeft Strava de Polar meestal gelijk. Strava corrigeert de gegevens uit mijn Wahoo meestal naar beneden toe. Waarschijnlijk op basis van Strava-kaartgegevens.
Het verschil is significant. Op een ritje van 50 kilometer scheelt het al gauw één kilometer, op een ritje van 100 kilometer twee, enzovoorts. Er zijn nu twee raadsels. Ten eerste: waarom is dit verschil zo groot? Antwoord: geen idee. Oplossing: het aanpassen van de wielomtrek in de Wahoo-app.
Ten tweede: waarom doet Strava dat pas sinds kort, die correctie? Voorheen uploadde Strava gewoon de (niet helemaal correcte, en daarmee wat optimistische) resultaten vanuit de Wahoo. Dat leverde een hoop kudo’s op.
Maar ik hield mezelf dus voor de gek. Inmiddels heb ik de wielomtrek in de app aangepast, en beschik ik nu tijdens het fietsen over de juiste gegevens. Maar het blijft raadselachtig.