Wahoo, joehoe!
De keuze
Het was natuurlijk al jaren te gek voor woorden dat deze geograaf en bovendien routemanager van de SA/CB geen gps-fietscomputer had. Maar nu is de kogel dan eindelijk door de kerk. En die kogel is de Wahoo Elemnt Roam geworden. Een dure kogel, want ik kocht er ook nog de snelheid- en cadans-sensor bij. Voor de hartslagband was ik dan weer te krenterig.
Ik heb uiteindelijk voor de Wahoo gekozen omdat ik begreep dat het zelfs voor een onhandig iemand als ik een eenvoudig apparaat is om te installeren en te gebruiken, en omdat het op een simpele en daarmee ook voor mij te doorgronden manier communiceert met een mobiele telefoon. Althans dat waren de juichende berichten vooraf.
Ik koos vervolgens voor de Elemnt Roam in plaats van de goedkopere Elemnt Bolt, vooral omdat de Roam je bij het (per ongeluk of expres) verlaten van de vooraf geprogrammeerde route, gewoon weer terugvoert naar die route. Leek me handig.
De installatie
Goed, eerst maar eens installeren. Ik download de noodzakelijke Wahoo Elemnt app op mijn telefoon en verbind mijn Roam met de app. Dat gaat eenvoudig, met een soort QR-scan-code. Vervolgens voer ik wat persoonlijke gegevens in – naam, gewicht, lengte, en alvast (misschien dat die hartslagband er ook ooit nog eens van komt) mijn rustpols en maximale hartslag – en verbind de app en daarmee het apparaat met mijn Strava-account. Ik blader wat door de ‘pagina’s’ van het apparaat en zie op de app dat die pagina’s naar eigen inzicht zijn in te richten. Verschillende mogelijke gegevensvelden zijn per pagina toe te voegen, te verwijderen en te ordenen. Handig! Voorlopig stel ik mezelf tevreden met vier pagina’s: één met de gebruikelijke standaardinfo van de rit; een ‘klimpagina’ (altijd handig in het Westland…); een kaart- en routepagina; en een Strava-segmentenpagina [1]. Nieuwe pagina’s kan ik altijd nog creëren en toevoegen. Gewoon via de app.
Al bladerend door de app concludeer ik dat er een groot aantal kaarten standaard op het apparaat staan, maar dat de meeste kaarten een upgrade vereisen. Met de app zijn ze evenwel makkelijk te upgraden, te verwijderen of te downloaden. Eerst maar eens rigoureus alle zinloze kaarten eraf pleuren, want wat moet ik met een kaart van Australië, Rusland of IJsland? Niets. En als ik ooit nog eens zou gaan fietsen in de Oekraïne of in Mexico – ik acht de kans daarop kleiner dan nul – dan kan ik die kaarten altijd weer op mijn apparaat zetten. Wat ik overhoud na selectie is een overzichtelijke set kaarten van West-Europa.
Ik pak het aparte doosje met de snelheids- en cadans-sensor uit, ga naar de menupagina van de Roam, scroll naar de optie Add sensor, en houd de sensoren stuk voor stuk naast mijn Roam. Dat gaat in één keer goed. Even de wielomtrek instellen in het keuzemenu in de app, en klaar is Kees.
De montage
Nu kunnen apparaat en sensoren op mijn fiets worden gemonteerd. Ook dat is een eenvoudig klusje, al is het voor de vrij dikke cadanssensor even zoeken naar de handigste plek op mijn linkercrank. Bovendien vind ik de elastische rubberband waarmee de snelheidssensor aan de naaf van mijn voorwiel kan worden gebonden wat aan de korte en strakke kant. Benieuwd hoe lang dat meegaat, in de zon, de regen en de kou.
De Roam wordt geleverd met twee mounts waarin het apparaat kan worden gedraaiklikt: een kleine mount die met twee tie wraps op het stuur of op de stuurpen kan worden bevestigd, en een langwerpig geval, te bevestigen aan het stuur, waarmee de Roam aan de voorkant van het stuur terechtkomt. Hoewel de eerstgenoemde mount mijn voorkeur heeft omdat het apparaat dan steviger en veiliger op de fiets zit, kies ik voor de tweede optie, dit aangezien ik mijn Polar-fietscomputer annex hartslagmeter voorlopig op mijn fiets laat zitten en die daarmee in de weg zit voor de eerste optie. Nu heb ik twee fietscomputers achter elkaar. Gezellig.
Even het voorwiel en de trappers laten draaien om te checken of alles werkt. Het lijkt erop.
De route
Voordat ik ga fietsen wil ik een route in het apparaat zetten, in eerste instantie om te testen of en hoe alles werkt. Ik ga naar de Strava webpagina op mijn laptop en start de Route builder. Ik maak een route die ik vanaf mijn huis kan gaan fietsen, en sla die op als gpx-file. Ik heb al eerder routes gemaakt met de Route builder dus deze nieuwe route wordt aan ‘mijn routes’ toegevoegd. Als ik op de Roam naar de Routepagina ga, zie ik tot mijn verbazing dat alle routes die ik eerder heb gemaakt al op het apparaat staan. Achter mijn rug om heeft de Roam dus met Strava gepraat. Ik kan nu dus van Longwy naar Vianden fietsen! Maar dat wil ik niet, ik wil mijn aangemaakte testrondje ‘Westland’ fietsen. Ik druk op ‘sync’ en het apparaat laadt mijn net aangemaakte rondje.
Ik hoef dus helemaal niet de omweg te volgen van het uploaden van de gpx-file naar de Roam, hoewel dat eenvoudig te doen is via Dropbox of OneDrive op mijn telefoon. Mijn Roam praat gewoon met Strava. Handig! Al is nog wat onduidelijk hoe ik die oude routes van de Roam verwijder. [2]
De proefrit
Dan is het tijd voor de praktijktest. Ik stap op mijn fiets en start de route. Keurig leidt hij me naar het begin van de route en leidt me vervolgens in de eerste kilometers met route-aanwijzingen langs alle afslagen. Maar dan houdt het aanwijzingen geven opeens op en verschijnt boven het kaartje met de zwarte broodkruimels-route alleen nog maar het aantal kilometers tot de finish in beeld. Onverklaarbaar.
Bij een volgende route, een tochtje van Vinkeveen naar Den Haag doet hij het wel prima, al worden niet alle benodigde afslagen van route-aanwijzingen voorzien. Maar dat kan ik accepteren. Gewoon goed op het kaartje blijven kijken. Feilloos brengt hij me thuis.
Toch kan ik nog steeds niet verklaren waarom hij op mijn eerste route opeens ophield met de route-aanwijzingen. De gpx-file-omweg geeft hetzelfde resultaat.
Hoe ik vervolgens op internet ook speur naar een verklaring hiervoor, een antwoord heb ik nog niet gevonden. En aangezien ik volgende week een langere tocht van Den Haag naar Bennekom ga fietsen en de dag daarop op de Veluwe een rondje wil rijden, en ik daarom gebaat ben bij correcte route-aanwijzingen, zoek ik mijn toevlucht tot RideWithGPS.
Het creëren van een route met RideWithGPS werkt vrijwel hetzelfde als met de Strava Route builder en is dus kinderlijk eenvoudig. En aangezien de Wahoo Elemnt Roam niet alleen met Strava maar ook met RideWithGPS kan praten – daartoe moet wel even een RideWithGPS-account worden aangemaakt en in de Elemnt-app de communicatie worden toegestaan – is het laden (synchroniseren) van een aangemaakte route een fluitje van een cent. Voordeel van RideWithGPS boven Strava Route builder: de route-aanwijzingen verschijnen rechts in beeld. Dat geeft vertrouwen.
Dat vertrouwen wordt bevestigd. Als ik ga fietsen zie ik dat het prima werkt. Toch is dit resultaat wat onbevredigend en zal ik in de komende weken toch nog verder op zoek gaan naar een verklaring voor het haperen dan wel ontbreken van de route-aanwijzingen bij de in de Strava Route builder gemaakte routes. In de tussentijd: Vuk Strava!
De aanmerkingen
Ben ik tevreden: Ja, zeker. Toch heb ik een aantal aanmerkingen. Ten eerste vind ik de vormgeving van de kaart en de te volgen route niet al te fraai. Volgens mij kan dat veel beter; rustiger en overzichtelijker. Ten tweede vind ik het onhandig dat, als je op een complex kruispunt bent gekomen en niet zeker weet hoe je verder moet en daarom even stopt om goed op de kaart en om je heen te kijken, het beeldschermpje en daarmee de kaart voor de helft wordt gevuld door de mededeling dat de rit is gepauzeerd.
Huiswerk voor Wahoo, wat mij betreft. Misschien een goede kartograaf in dienst nemen?
Maar verder: Joehoe!
___________________________________________________________
[1] Over die Strava-segmentenpagina een volgende keer.
[2] Dat blijkt enigszins omslachtig. Daartoe moet (via de app) de koppeling van de Roam met Strava worden beëindigd, de routes van Strava worden verwijderd (die twee stappen kunnen uiteraard in willekeurige volgorde), de koppeling weer worden hersteld en de niet-verwijderde routes weer in de Roam worden geladen, door op de route-pagina op ‘sync’ te duwen.
Leuk artikel. Een realistische kijk op het apparaat vind ik. Ik ga je blog vaker lezen en je bezochte gebieden eens bekijken (vandaag moet er ook nog gewerkt worden).
Ik heb zelf ook een blog en een wahoo, zie http://www.fietsen-reizen-schrijven.nl/fietsen/review-wahoo-elemnt-roam/.
Succes, leuke site zo!