Duitsland – België: 8 – 2 !
Afgelopen weekend heb ik drie dagen met mijn vrienden van de SA/CB in de Ardennen gefietst. Dat was zwaar, dat was mooi. Prachtig zelfs.
Twee keer per jaar gaan we een lang weekend fietsen. Niet te ver weg, in de heuvels. Ardennen, Eifel, Hunsrück of Sauerland. Op een bagagedager die aan de zadelpen wordt vastgemaakt, schuift een klein tasje (van Topeak, goed spul). Daarin nemen we het hoogstnoodzakelijke mee. Wat schone kleren en toiletspullen. We gaan met de trein of met de auto en we fietsen vervolgens van hotel naar hotel. We reserveren nooit, dat maakt de verrassing des te groter, en maakt ons tevens heel flexibel in de keuze van de route. We fietsen 100 à 140 km per dag. Zo doen we dat al meer dan 20 jaar. Mannen en gewoontes.
Dit weekend waren we sinds lange tijd weer in de Ardennen. De laatste keer dat we daar waren was ons dat namelijk slecht bevallen vanwege de enorme hoeveelheid lekke banden. (Zelf rijd ik nooit lek. Roger de Vlaeminck reed ook nooit lek.) Het wegdek in de Ardennen (in heel België trouwens) is namelijk beroerd. In de Ronde van Vlaanderen is dat misschien de charme, verder is het vooral heel irritant. Ook de bewegwijzering laat bij onze zuiderburen veel te wensen over. Wat bracht ons dit weekend dan weer naar de Ardennen? De afwisseling. En het bier natuurlijk.
Tijd dus voor een geheel subjectieve productbeoordeling. België en Duitsland op tien voor fietsers relevante punten vergeleken. Ik weeg hier voor het gemak alle factoren even zwaar. Daar valt natuurlijk over te twisten. Ook over de factoren zelf valt te twisten. Maar dat doen we niet.
Factor 1: de wegen: een ongelijke strijd. In Duitsland ligt strak asfalt, België heeft slecht asfalt met hobbels, ribbels, scheuren en gaten. 1-0 voor Duitsland.
Factor 2: de klimmen: gelijkwaardig. In Duitsland zijn de hoogteverschillen groter en zijn de klimmen doorgaans langer. De Belgische klimmen zijn gevarieerder. Soms lang, soms kort en steil. 1,5-0,5.
Factor 3: het landschap: eveneens gelijkwaardig. De afwisseling van diepe rivierdalen en hoger gelegen plateaus maakt het fietsen in beide landen uitdagend en mooi. 2-1 voor Duitsland.
Factor 4: de bewegwijzering: die is in België niet zo slecht als altijd beleefd, en in Duitsland niet zo goed als altijd gedacht. Niettemin een vol punt voor Duitsland: 3-1.
Factor 5: het autoverkeer: ook hier gaat het volle punt naar Duitsland: de Duitse automobilist is beleefd, voorkomend, rustig en voorzichtig: 4-1. Overigens is het in België altijd nog een stuk veiliger fietsen dan in Frankrijk. Daar zijn alle automobilisten gek, gefrustreerd en/of agressief. Debiele motorrijders vind je overal. Vooral in Duitsland (klein minpuntje). Die debielen komen meestal uit Nederland. In grote groepen levensgevaarlijk scheuren. En stinken.
Factor 6: de overnachtingsplaatsen: gelijkwaardig. Al zijn de stadjes in Duitsland misschien wat pittoresker dan die in België.
Factor 7: de lunches: fietsers zijn beter af in Duitsland. Bijna overal kun je tussen de middag een fatsoenlijke pastamaaltijd krijgen. In België moet je geluk hebben. Vette friet hebben ze er wel, maar daar fietsen wij niet op. Inmiddels staat het 5,5-1,5 voor Duitsland. Niet meer in te halen.
Factor 8: de hotels: bijna gelijkwaardig, al zijn ze in Duitsland iets beter (moderner, schoner) en goedkoper. Vooruit, half puntje naar België, voor de pittoreske hotelbeleving, anders is het ook zo zielig. 6-2 voor Duitsland.
Factor 9: het avondeten: in kwaliteit gelijkwaardig, maar in Duitsland is uit eten (en drinken) een stuk goedkoper. 7-2 voor Duitsland.
Factor 10: het bier: ik zeg: Duitsland! Ik heb het namelijk niet zo op die hoog-alcoholische Belgische bieren. Voor mij geldt voor bier hetzelfde als voor klimmen: meer dan 7% vind ik niet lekker. Daarnaast vind ik het Belgische pils doorgaans van Heineken-achtige lafheid. Nee, geef mij maar een lekkere, bittere Duitse pils. Het zullen mijn genen wel zijn. “Richtig herb”, zou mijn grootvader zeggen.
Eindstand 8-2. Een klinkende overwinning voor Duitsland. Wie had dat gedacht?
En toch hebben we drie dagen schitterend door de Ardennen gefietst. Jammer van die slechte wegen.
Het driehoekje van het weekend:
Vr: Werbomont – Bouillon: 105 km, 1550 hm
Za: Bouillon – Dinant: 155 km, 1980 hm
Zo: Dinant – Werbomont: 120 km, 2080 hm
Dat Duitse eten en Duitse bier kan ik beamen. Plan eens een weekend in de Frankenjura! (bijvoorbeeld via quaeldich.de of frankenjura.de) Beste eten en goedkoop en veel lokale brouwerijen. Geniaal landschap en genoeg klimmen
Staat nog steeds in de planning, maar is al gauw weer een paar uur verder met de auto. Maar dank voor de tip.