Eddington 104
Weet je wat een grappige statistiek is: het Eddington-getal.
Het Eddington getal (E), bedacht door de fietsende Engelse astronoom en wiskundige Arthur Eddington, is het E-aantal keren dat je minstens E-kilometers op de fiets hebt gereden. Een E van, bijvoorbeeld, 75 betekent dat je 75 ritjes van minstens 75 kilometer hebt gereden.
Ik was dus ook eens benieuwd wat míjn Eddington-getal is. Op zich is dat eenvoudig na te gaan aangezien al mijn ritjes door Strava zijn bijgehouden. Maar ik zit al sinds 1978 op de fiets en zit pas sinds 2013 op Strava. Gelukkig houden wij van fietsgenootschap SA/CB al onze ritten in fietsweekenden en toertochten al sinds 1991 bij in een simpel Wordbestand. Tweede geluk: een ijzeren geheugen. Wat bij dit laatste een handige omstandigheid is: ik fiets zelden meer dan 100 kilometer op een dag, zeker niet in mijn eentje, en de meeste van dergelijke ritten en toertochten van vóór 1991 kan ik eenvoudig reproduceren. Veronderstelling daarbij is natuurlijk wel dat mijn E-getal hoger is dan 100.
Het was even een tijdrovend klusje maar ik heb alle ritten in mijn fietsleven die langer waren dan 100 kilometer in een Excelfile geklopt. Daarbij kan ik best een ritje of wat uit mijn vorige (maar veel minder uitbundige) fietsleven zijn vergeten, maar dat kunnen er nooit veel zijn. Even sorteren op lengte, kolommetje ernaast met volgnummers in omgekeerde volgorde zetten, en wat blijkt: het zijn er 119. Honderdnegentien ritjes van meer dan 100 kilometer. Eigenlijk zijn dat er helemaal niet zo veel.
Maar wat is nu mijn E-getal? Dat blijkt 104 te zijn. Tot nu toe heb ik honderdvier ritjes van minstens 104 kilometer gereden.
De volgende vraag luidt dan: wat moet ik doen om op een E van 105 te komen? Dat zijn vier ritjes van minstens 105 kilometer. Valt mee. Moet dit jaar nog lukken.
Maar het zal duidelijk zijn. Om mijn E-getal verder omhoog te krikken zal ik op een gegeven moment flink aan de bak moeten. Om tot een E van 110 te komen moet ik bijvoorbeeld nog 25 keer minstens 110 kilometer fietsen. Dat heb ik tot nu toe pas 85 keer gedaan. En gezien het feit dat de laatste jaren het aantal ritjes per jaar dat ik minstens 100 kilometer fiets zo tussen de zes en de tien schommelt, lijkt die E van 110 nog niet zo eenvoudig bereikbaar.
Daar ga ik geen levensdoel van maken.