De ziel van Spanje
Er zijn van die boeken waarvan het jammer is dat je ze uit hebt. Zo’n boek is De weg naar Covadonga, van journalist en schrijver Edwin Winkels. In 26 hoofdstukken voert hij ons langs evenzovele plekken (streken, steden, dorpen, beklimmingen) die verbonden zijn aan het leven, koersen en sterven van de belangrijkste Spaanse wielrenners uit de geschiedenis. Wat daarbij opvalt, maar wat we natuurlijk al wisten, is dat de Spaanse wielergeschiedenis vooral een Noord-Spaanse geschiedenis is. (Aan het begin van het boek had een kaartje niet misstaan, dat had het nog duidelijker gemaakt.) Nu geven hoofdstuktitels als Leintz Gatzaga, Navacerrada, Bossòst, Astigarraga, Berriz, Gernika en Larrabetzu aan dat de liefhebbers van Baskenland en Asturië prima aan hun trekken komen.
Natuurlijk komen Federico Bahamontes, Luis Ocaña, Pedro Delgado en Miguel Indurain aan bod, maar ook renners als Juan Mari Uribezubia, Marino Lejarreta en renster Joane Somarriba worden besproken. Uiteraard ontbreekt de tragische geschiedenis van de broers Ricardo en Javier Otxoa niet. Ook Mathieu Hermans en Lance Armstrong komen langs. En het hoofdstuk Eibar gaat over de fietsfabrieken van Orbea, BH en G.A.C. Het knappe van dit boek is dat de afwisseling groot is, maar de eenheid nooit verloren gaat.
In een jaar tijd leverde Edwin Winkels twee dikke boeken af over het Spaanse wielrennen. Ik was wat bang voor een grote overlap, maar die heeft hij kundig vermeden. En dat terwijl de boeken allebei de Spaanse wielergeschiedenis, en de levens van de beschreven renners in de maatschappelijke, economische, geografische en politieke context plaatsen. Ik vind dat een prestatie van formaat.
De weg naar Covadonga is prachtig geschreven, gelardeerd met vele mooie foto’s van Winkels zelf, en is fraai vormgegeven. Een boek om cadeau te geven, een boek om in één adem uit te lezen.
Edwin Winkels (2020) De weg naar Covadonga. Een Spaanse wielerbedevaart. Amsterdam: Uitgeverij De Muur, 224 pp., € 29,99.